Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Aktív, Sportos, Egészséges, Európai Ifjúság

2014.02.02

 

Aktív, sportos, egészséges európai ifjúság

 

Mint arról már korábban beszámoltam, ismét sikerült Comenius pályázatot nyerni az iskolánknak. Az „Aktív, sportos, egészséges európai ifjúság” projektben nyolc ország kilenc iskolája vesz részt: Finn. Lengyel, Portugál, Spanyol, Olasz (Carini, Firenze) Román, Török és természetesen mi, Dömsödiek.

Nagy örömömre minden nemzet hozott magával gyerekeket az olasz iskolákat kivéve. Ezeket a 11-13 éves gyerekeket tanulóinknál szállásoltuk el kettesével. A vendéglátó gyerekek nagyon talpraesetten, ügyesen látták el házigazdai szerepüket és segítették a projektben résztvevő pedagógusok munkáját.

A négy napos program 16-án, Dömsödön indult, pénteken a Varga Tanyán folytatódott, szombaton Ráckeve következett, majd vasárnap Budapesten zárult.

Mi mindent csináltunk ez alatt a négy nap alatt. Igyekeztünk megismerni egymást minél jobban.

Dömsödön a megnyitó után, melyet Bencze István polgármester tartott, Tóthné Porvay Zsuzsa testnevelés óráján vettünk részt. Ezután minden ország résztvevő gyerekeiből nyolc csapatot állítottunk össze. A váltóversenyes feladatokat nem csupán élvezték, de mindenki a saját nyelvén, vagy angolul bíztatta csapattársát.

A vendégek kíváncsiak voltak az igazgatói irodára és néhány osztályteremre.

Programunkat az OMK épületében folytattuk, ahol a küldöttek fele egy interaktív órarészletet tekintettek meg az egészséges táplálkozásról Balázsné Erzsike vezetésével az első osztályban. A másik fele a helytörténeti kiállítást élvezte. A felmerülő kérdésekre a válaszokat jómagam adtam meg. Ezután a két csapat helyet cserélt. Ebédre szendviccsel vendégeltük meg őket.

Délután Dömsöd nevezetességeihez sétáltunk el méltán büszkélkedve velük.

A nap csúcspontja az ismerkedési est volt. A lengyel és román gyerekek néptáncaikkal kedveskedtek, míg a mi tanulóink társas és néptánccal köszöntötték a vendégeket. A műsorban fellépett Csikósné Ócsai Juli, Csikós Zsuzsi és Nagy Seby. Köszönet a szórakoztató, színvonalas csárdás egyvelegért. 

A felséges, nagy sikert arató vacsorát Keyha-Czeller Piroska főzte három bográcsban. Az ezt kövező sütemények gazdag választékát az alsós osztályok szülei biztosították.

A vacsora utáni vidám hangulatot tovább tudta fokozni Kátai Csaba „dizsije”. Abból is le lehetett szűrni, hogy a hangulat jó volt, hogy senkit nem kellett táncra bíztatni. A 10:00 órakor befejezett mulatság után a gyerekek vendéglátóikhoz mentek. A felnőtteket a szülők segítségével vittük át Ráckevére a Wellness Hotelbe.

 

A csütörtöki ismerkedési est fáradalmait csak részben kipihenve vágtunk neki a pénteki programnak. Kora délelőtt indultunk a Varga tanyára, ahol már a főút mellett csikósok vártak bennünket és kísértek be. A fogadtatás rendkívül szívélyes volt, még forró volt a kemencés pogácsa, a poharakban pedig zamatos bodzaszörp illatozott.

Kocsikázás, puszta, lovasbemutató, ebéd magyaros fogásokból. Az időjárás kegyes volt hozzánk. Napsütés, 10°C, szél is csupán annyi, hogy lengedezésével érzékeltesse, a pusztában vagyunk, ahol nem csak a szem lát el a végtelenig, hanem bármi áramolhat akadálytalanul.

A lovas program megmutatta azt a fantasztikus egységet, ami kialakulhat ló és lovasa között. A feltétlen bizalom, a szeretet egymás iránti bizonyítéka az olyan feladatok végrehajtásának, melyek egyedülállóak a világon. Vendégeink hálás közönség, rengeteg fényképet és videót készítettek és lelkes tapssal jutalmazzák a különleges mutatványokat.

Miután visszatértünk Dömsödre, a felnőttek szakmai megbeszélésen vettek részt a gyerekek pedig kézműves foglalkozáson.

Este a kórus műsora után finom vacsorával és frissen sült fánkkal kínáltuk vendégeinket. Zárásként és kis felfrissülésként ismét egy kis zene, no meg egy kis tánc.

 

A szombat délelőtt Ráckeve nevezetességeinek megtekintésével telt, megcsodáltuk a katolikus templomot és a kastélyt, sétáltunk és vásároltunk a piacon. Az ebédnek ismét nagy sikere volt, mindenki jóízűen fogyasztotta el a frissen sült kolbászt mustárral. Friss puha kenyérrel és forró teával. Délután floorball bajnokságot rendeztünk, mely igazán vidám perceket szerzett a gyerekek és a felnőttek körében egyaránt. A jó hangulatot a pedagógusok játéka csak fokozni tudta.

 

Záró programunkat Budapestre terveztük. Büszkén mutattuk meg a lehető legtöbbet Európa legszebb fővárosából. A Néprajzi Múzeum után a Parlamentbe mentünk, ahol angol nyelvű idegenvezetés mellett gyönyörködhettek vendégeink az ország házában.

Ezután a várba mentünk, ahol számos nevezetes és méltán híres látnivaló várt bennünket. Végezetül a hősök terét jártuk körbe.

Vendégeink innen mentek a reptérre.

 

Nagyszerű négy napot töltöttünk együtt vendégeinkkel. A folytatás a romániai Brailában lesz.

 

Ambruska Margit

    koordinátor