Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Élet a vízen

2015.02.01

Élet a vízen

 

Sportolóként az élet néha borzasztóan egyszerűnek tűnik, miközben persze borzasztóan bonyolult. Egyszerű a feladatod: mást sem kell tenned, csak megcsinálni mindent, amit mondanak, de azt tűzön-vízen át, hóban-fagyban, esőben-szélben, mindig, mindent.”

 

Csabai Edvin

világbajnok kajakozó

 Valamikor  három éve kezdődött…

A Nemzeti Sport  2012. október 23-i számában olvashattuk az alábbi közleményt:

„Dömsöd díszpolgári címével tüntették ki az olimpiai bajnok kajakost,

Szabó Gabriellát. Bencze István polgármester kedden a nemzeti ünnep

alkalmából ismerte el London aranyérmesét.”

 

Egy szép október huszonharmadika volt, talán a legemlékezetesebb nekem valamennyi közül. Két olyan embert ismerhettem meg, akik azóta is meghatározóak lettek számomra. Mindkettőjüket Szabó Gabriellának hívják. Egyikük világhírnévnek örvendő   olimpiai bajnok  él sportoló aki gyakran szerepel kamerák kereszt tüzében, akire egy egész ország figyel. A másik szerényen  a háttérben munkálkodó  közösségi elhívatással bíró  ember, aki nem az olimpiák vizén vívja csatáit, hanem ott ahol a nehéz alapokat  rakják, ahol a rögös utakat kell törni , ahonnan minden elkezdődik… Egy édesanya, akinek az egész élete küzdelem és tenni akarás, aki bebizonyította, hogy az akarat és a szeretet együtt hegyeket dönthet és emelhet.

 

Kapcsolatunk a Gabival a következő években is megmaradt. Valahányszor hívott, mindig valami jócselekedeten munkálkodva kérte a segítségemet. A kezdetekkor Dömsöd nem sok jót adott neki:  az esélyt és  a bizalmat  itt szűken mérték számára.  Kevés szeretettel a tarsolyában vágott neki a nagyvilágnak. De ez a féltve őrzött kevés  szeretet megmaradt és elszaporodott. Ma is ebből osztogat.

Tavaly elhatározta, hogy kajakozni tanít gyerekeket  Dömsödön.  E szándékában baráti támogatásra talált  Ambruska Margit és Szalai József  személyében, akik testnevelőként mellé álltak és megkeresték azokat a gyerekeket, akik szeretnének vízre szállni és evezni.

Aztán eljött az a pillanat, amely  szükségessé tette, hogy hivatalos egyesületi formában is átgondolják a további munkát, megfelelő hátteret és keretet adva mind a finanszírozás, mind a szakmai munka tekintetében. Keresték a megfelelő utat, majd úgy gondolták, legjobb mindent helyben felépíteni.  Számba vették mi áll rendelkezésre a tervhez: egy csapat gyerek, egy  kajakozásra alkalmas Duna szakasz, egy  dömsödi ifjúsági sport egyesület, néhány elhivatott dömsödi testnevelő aki életét  a dömsödi  gyerekek között szolgálta le.

 A számadás során semmit nem pénzben mértek.  Aki ilyennek nekifog, csak őszinte és tiszta szándékkal teheti meg.  A Dömsödi Utánpótlás Sport Egyesület bizalmat szavazott  a kajak szakosztálynak, amelynek vezetője Nagy Zsolt  az utóbbi években  nagyon komoly és kitartó munkával új közösséget teremtett.

A koordinációs tevékenységre az önkormányzat sport bizottságát kérték fel, amely mindenek előtt támogatja és figyelemmel kíséri a helyi sport egyesületek és a sport területén dolgozó testnevelők munkáját.

A Sport Bizottság célja elősegíteni azt hogy a dömsödi gyerekek Dömsödön sportolhassanak. Ehhez minden elvi és gyakorlati támogatást megadunk. Mi úgy érezzük van közünk ezekhez a gyerekekhez. Nem szövünk nagyra törő álmokat,  név nélkül dolgozunk de nem arc nélkül. Lassan de biztosan építünk egymás erejére és  segítő szándékára. Szemünk előtt a dömsödi gyerekek vannak, akiket nem szeretnénk elveszíteni inkább igyekszünk itthon tartani. Képesnek érezzük magunkat közösséget formálni és megtartani, hisszük, hogy Dömsöd jövője csak ebből táplálkozva maradhat fenn.

Sosem mi vagyunk fontosak. Csak a cél amiért dolgozunk. Szabó Gabriella közénk tartozik. Tenni jött ide és hozott valami fontosat gyerekeinknek. Egy üzenet az:

Ne félj ha kicsi vagy, ne félj ha kevésnek látszol. Tanuld meg megmutatni az erődet, hitedet, állj készen embertársaid szolgálatára.

 

Nem lesz egyszerű munka mindezt felépíteni. Igazi elhivatott edzőkre és testnevelőkre lesz szükség, és olyan sport vezetőkre, akik megpróbálják a finanszírozás hátterét biztosítani. Szülőkre lesz szükség, akik a sportban meglátják a nevelő erőt, és nem adják fel az első nehézségnél, hanem kitartásra bíztatják gyermeküket. Nem kizárólagos cél, hogy olimpikonokat neveljünk. Szeressék meg a gyerekek a vízi sportot, tanuljanak meg biztonsággal mozogni a vízen, a közös evezéskor ismerjék egymás mozdulatait, szándékát, tanuljanak meg vigyázni egymásra. Váljon életformává a mozgás a víz  a természet és egymás szeretete.

 E célkitűzésekben teljes támogatással mellettünk áll Bencze István polgármester Úr aki személyesen is fontosnak tartja a dömsödi gyerekek sportolását.

Ez a   sportág csupa jóra tanít: tanulj meg fennmaradni a vízen, tanulj meg együtt  mozdulni társaiddal. Tanuld meg, hogy egyenesen csak akkor megy a hajód, ha mindannyian  egy mozdulattal  egyszerre eveztek. Célba  csak akkor értek  ha szemetek  egyszerre néz a célba.

Ha mindebből akár csak egy is hiányzik, felborul a hajótok.

 

A dömsödi kajak szakosztály Szabó Gabriella, Ambruska Margit és Szalai József szakmai irányításával  hamarosan megalakul. Az edzők várják a jelentkezőket. A sport bizottság februári rendkívüli ülésén elősegíti az új szakosztály  egyesületi integrációját,   javaslatot tesz a  működési formára vonatkozóan.

                                                                                         Szabó Andrea

                                                                                    Sport Bizottság elnöke